Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί το Game of Thrones έχει τόσο μεγάλη επιτυχία; Μα, γιατί είχε να κάνει με «αίμα, δάκρυα και ιδρώτα», όπως χαρακτηριστικά λέει το ελληνικό τραγούδι. Με άλλα λόγια, βασιζόταν στο ψυχαναλυτικό δίπτυχο «Έρως και Θάνατο», που χαρακτηρίζει τις θεμελιώδεις ενορμήσεις της ανθρώπινης ψυχής.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκε μια συλλογική συνομωσία: επειδή όλοι οι θεατές αγαπούν, θυμώνουν, μισούν όπως η Arya Stark, o Jaime Lannister κτλ. και συμπάσχουν μαζί τους, ένιωσαν να ζουν μέσα από τους χαρακτήρες σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου -έπειτα από τόσες seasons- πολλές κρυφές επιθυμίες και φόβοι τους ενσαρκώθηκαν από τους πρωταγωνιστές. Επιπλέον, επειδή όλοι είχαν δει τη σειρά, έγινε κοινό βίωμα όπου όλοι ήταν «συνένοχοι» και μάρτυρες των πιο μύχιων συναισθημάτων των  ηρώων πρωτίστως και έπειτα των δικών τους. Καθώς το κοινό ψυχαγωγούνταν, λοιπόν, έρχονταν στην επιφάνεια ασυνείδητες τάσεις ως σύμβολα των σκέψεων και των αναγκών τους, στο πρόσωπο του ενός ή του άλλου πρωταγωνιστή.

Cinema Therapy & Cinema Coaching: Ομοιότητες και Διαφορές

Όσοι αναρωτήθηκαν τι ήταν αυτό που τους συνεπήρε, αλλά δεν ήταν σε θέση να το καταλάβουν σε όλο το εύρος τους, μπορούν να το αποκωδικοποιήσουν μέσα από το Cinema Therapy και το Cinema Coaching.

Τα κοινά σημεία εκκίνησης των δύο αυτών αυτογνωσιακών προσεγγίσεων είναι η ψυχαγωγία και η αυτογνωσία. Το μέσο, δηλαδή το εργαλείο, είναι ο κινηματογράφος, που κατασκευάζει μια κοινή κινηματογραφική εμπειρία. Αυτήν «εκμεταλλεύονται» το Cinema Therapy και το Cinema Coaching, καθώς βασίζονται στους ψυχολογικούς και διανοητικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται κατά την τηλεθέαση. Επιπλέον, χρησιμοποιούν σκέψεις, συναισθήματα και φαντασίες για να δημιουργήσουν τη σύνδεση με ανομολόγητες επιθυμίες και ανεξερεύνητα εμπόδια. Και οι δύο προσεγγίσεις επανερμηνεύουν τα βιώματα, ωστόσο με άλλο στόχο.

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ Cinema Therapy και Cinema Coaching έγκειται στην προοπτική: το Cinematherapy αξιοποιεί αναμνήσεις και συναισθήματα που διακινήθηκαν από μια ταινία, κοιτάζοντας προς τα πίσω, στο παρελθόν. Αποσκοπεί στη θεραπεία, στην απάλυνση του πόνου και στο “λύσιμο του κόμπου”.

Το Cinema Coaching εστιάζει στο μέλλον,  αξιολογώντας τις σκέψεις που προέκυψαν από την ταινία σαν εργαλεία μάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που αναγνωρίζει ο πελάτης στην ταινία ως δικές του, τις χρησιμοποιεί μάλιστα ως αφορμή για δράση που αφορά στο αύριο. Στοχεύει στη δημιουργία θετικής κοσμοθεώρησης και στην ενεργοποίηση του αναξιοποίητου προσωπικού δυναμικού μας.

Η αυτογνωσιακή δουλειά αρχίζει με το Cinema Therapy, όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί μας αγγίζει τόσο πολύ μια ταινία με ένα συγκεκριμένο θέμα. Με αυτόν το γνώμονα έχω συντάξει δύο προγράμματα εξ αποστάσεως Cinema Therapy στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στο πρόγραμμα Κινηματογραφοθεραπεία μαθαίνουμε πώς και γιατί βλέπουμε μια ταινία. Τα μοντέλα βοηθούν την επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων που διακινούνται. Λεπτομερείς οδηγίες ορίζουν το πλαίσιο της χρήσης του κινηματογράφου στην ψυχοθεραπεία. Στο πρόγραμμα Κινηματογραφοθεραπεία στην Πράξη. Βιωματικές εφαρμογές αποτελείται από μελέτες περίπτωσης που παρουσιάζουν αναλυτικά τα μοντέλα και δίνουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την κατ‘ αναλογία εφαρμογή τους σε διαφορετικά επαγγελματικά πλαίσια (εκπαίδευση, ψυχοθεραπεία, κινηματογράφος κτλ.). Ο  βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος προσδιορίζεται από τις συναντήσεις live streaming, όπου η εφαρμογή του θεωρητικού υπόβαθρου καθορίζεται από την προσωπική συμμετοχή.

Στη συνέχεια, με το Cinema Coaching μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσα από ταινίες εναλλακτικά σύμπαντα, που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες και στις φιλοδοξίες μας. Ο κινηματογράφος θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε το προσωπικό μας όραμα, να συνειδητοποιήσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω και μας εμποδίζει να γίνουμε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν. Έπειτα, θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε την οικολογία του συστήματος αυτοπραγμάτωσής μας και να προχωρήσουμε πλήρως ενδυναμωμένοι στην πραγματοποίηση των στόχων μας.

Κατά καιρούς διοργανώνονται βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια σε συνεργασία με διάφορούς φορείς. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρίσκετε στην παρούσα ενότητα της ιστοσελίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.